Stadsleveransen

– renare och effektivare transporter för en trivsam och säker innerstad

Stadskärnor som innerstaden är mycket känsliga för hög trafikbelastning. Förutom att ytorna är begränsade , och att trängsel lätt uppstår, är också trafiksäkerhet och trivsel centrala faktorer då fotgängare och cyklister skall samsas med bilar och lastbilar på gatorna.

Sedan ett antal år samarbetar aktörer från myndigheter, handlare, transportföretag, fastighetsägare, och intresseorganisationer för att finna lösningar som skapar en trivsam, trygg, och attraktiv innerstad. Genom nya regelverk har den obehöriga trafiken minskat med 90 procent de senaste åren, och exempelvis längdbegränsning innebär att framkomlighet och trafiksäkerhet har förbättrats markant. En nyckelfråga är emellertid att minimera trafikbelastningen i området under de tider som flest besökare vistas på gatorna, och för att lösa denna uppgift har Stadsleveransens verksamhet startat.

 

Vad är Stadsleveransen, och vad är syftet?

Stadleveransen syftar till att skapa en mer tillgänglig, trafiksäker och attraktiv innerstad genom att:

  • Ta emot mindre paketförsändelser för företag i innerstaden, samlasta dessa, och leverera godset via enhetliga distributionsrundor.

Detta innebär att antalet transportfordon i innerstaden minskar på dagtid när det är mycket besökare i området, samt att stora lastbilar ersätts med mindre och smidigare fordon. Följdeffekten blir mindre trängsel i området, och en mer trafiksäker och trivsam närmiljö i innerstaden.

  • Minska miljöpåverkan och skapa en säkrare trafikmiljö genom att transporter sker med små, eldrivna, och praktiska distributionsfordon.

Stadsleveransen använder långsamtgående eldrivna transportbilar och lastcyklar för distributionen i innerstaden. Fordonen är speciellt utformade för att fungera smidigt i begränsade gatuutrymmen, och vara säkra att framföra när man måste samsas om utrymmet med fotgängare och cyklister. Eldriften innebär att fordonen är tysta, och att de inte släpper ut några hälsoskadliga ämnen.

Varför behövs just Stadsleveransen?

Renare och effektivare godstransporter i städer är en stor global utmaning, och har pekats ut som ett viktigt område inom bl.a. EU.

Det finns inga enskilda lösningar som löser alla problem, då citydistribution är ett mycket komplext område som involverar ett stort antal aktörer. För att komma framåt behövs en kombination av regelverk, incitament, samverkan och nya innovativa lösningar. Utvecklingen av nya lösningar bör också ske i samarbete med involverade aktörer, och i samklang med marknadens och samhällets behov och förutsättningar.

När det gäller nya innovativa lösningar är Göteborg en av de städer som kommit längst i världen, och koncept som Stadsleveransen förväntas spela en viktig roll i framtiden. Samordnade leveranser omnämns bland annat i Göteborgs stads Trafikstrategi, och ambitionen är att Göteborg skall bli världsledande inom området citylogistik.

Hur påverkar Stadsleveransen transporterna?

Att omlasta inkommande gods från olika transportörer för gemensam distribution innebär generellt att leveranstiden kan förskjutas något. Däremot sker leverans alltid samma dag, och enligt samma villkor som med respektive transportör.

Stadsleveransen bemannas av kunnig och erfaren personal, och allt gods som hanteras registreras vid mottagning och utlämning enligt samma princip som hos de flesta större transportföretag.

Vad händer i framtiden?

Stadsleveransen kommer att fortsätta utvecklas på ett flertal områden, där service och effektivitet är högprioriterat. Successivt kommer mer gods att hanteras inom verksamheten, och ambitionen är att den absoluta lejonparten av de paketleveranser som sker under dagtid på gatorna runt Domkyrkan  skall samordnas via Stadsleveransen.

 

Nyheter

Visa alla...
29 Apr
20 Apr

Trafikreglering

Trafikkontoret, Göteborgs Stad, har fattat beslut om att genomföra en reglering av den tunga trafiken

01 Apr

Innerstaden Göteborg hämtar ny centrumledare från Haag

Styrelsen för Innerstaden Göteborg AB har beslutat att tillsätta Lena Dalerup som ny vd och centrumledare för bolaget. Lena kommer närmast från en tjänst som centrumutvecklare i Haags innerstad i Nederländerna. Hon tillträder tjänsten den 15 augusti.

Aktiviteter

Visa alla...
01 Apr
07 Sep

HLR-utbildning

Du får lära dig att snabbt avgöra om en livlös person har andningsstopp och/eller hjärtstopp samt vikten av att snabbt ringa 112. Hur du praktiskt utför en korrekt Hjärt-lungräddning (HLR).

15 Sep

Sopplunch: Mindful eating

Att ta hand om sig sjäv på allra bästa sätt, att tänka på längre sikt, att jobba med kroppen istället för emot den – det är dags att tänka om och tänka mer medvetet.

puff_innerstaden_web

Skänk bort ditt presentkort

I år kan du skänka ditt presentkort hos Innerstaden till förmån för någon som behöver det mer.

Läs mer

Gallerier&Salutorg

Gallerior & Salutorg

Här hittar du länkar till Arkaden, Feskekôrka, Grandpassagen, Kompassen & Stora Saluhallen

Läs mer

P-Puff

Parkering

I Göteborg finns flera tusen parkeringsplatser. På gator, parkeringsplatser och på enskild mark.

Läs mer

puff_historia

Gator & Torg i Göteborg

Här kan du hitta mer information om innerstadens historia.

Läs mer

fair_puff

FAIR Göteborg 2016

Platsen på Göteborgs kulturkalas där du kan vara med och smaka, känna eller göra aktiviteter som bidrar till en schystare värld.

Läs mer

öppettider&oparkering

Öppettider

Här hittar du information om öppettider i innerstaden.

Läs mer

Dagenslunchpuff

Veckans Lunchtips

Se vad innerstadens restauranger erbjuder för lunch.

Läs mer

puff

Kunskap förändrar!

Välkommen att vässa ditt CV på Folkuniversitetet!

Läs mer

puff_ettan

Innerstaden Göteborgs tidning

Läs senaste numret här!

Läs mer

puff

Presentkort

Presentkortet gäller i över 220 butiker, restauranger, caféer, hotell och andra evenemang!

Läs mer

puff

Yoga & Mindful Eating

Nya kurser med start i höst!

Läs mer

gbgoperanpuff

GöteborgsOperan vill bidra till ett bättre samhälle.

Buda på konstverk

Läs mer

puff

Dags att sälja bostad?

Erbjudande för alla objekt i Göteborg.

Läs mer

puff_guldklubben

Guldklubben

Bli medlem i Innerstaden Göteborgs Guldklubb och ta del av en massa förmåner!

Läs mer

Rekommenderade öppettider i innerstaden

Vardagar 10-19
Lördagar 10-17
Söndagar 12-16

Avvikelser kan förekomma

idrottens bingo_bannerBannerbanner2016Bannerbannerthe book corner_bannerMrBannerbannerströms-logobannerbanner2016Banner innerstaden 162bannerbannerbanner2015Gbg-HLRbanner