Gator & Torg: Makarna Tods Plats

Makarna Tods Plats är ett av de nyare gatunamnen inom Vallgraven. Platsen fick sitt namn så sent som år 2004.

Det var i samband planeringen av den nya platsen vid Magasinsgatan som det framkom att det behövdes ett nytt namn, gärna med historisk anknytning. Flera historiskt intressanta göteborgska personligheter har starka kopplingar till Magasinsgatan. Bildhuggaren Johan Peter Molin (1814-1873) samt skalden Bengt Lidner (1757-1793) är två lysande exempel, men dessa hade redan sina gator vid andra delar av Göteborg. Så det var bara för författaren till dessa rader att fortsätta söka historiska kopplingar och lämpliga namn. I källorna uppenbarade sig då plötsligt ett spännande namn – Tod’s Hotell. Detta var i äldre tider lokaliserat i hörnhuset Kyrkogatan 6/Magasinsgatan 5, det vill säga i den aktuella platsens omedelbara närhet.

Via C. R. A. Fredbergs Det gamla Göteborg får vi veta att; ”George Tod var skotte och född i Edinburgh 1772. Han hade kommit till Göteborg 1785 med sin far, som var värdshusvärd i Majorna och Masthugget, och köpte huset Magasinsgatan 5 av byggmästaren Gottlieb Lindner 1813.”

Tod inredde byggnaden till hotell och bjöd på ”utmärkta rum”. Först marknadsfördes verksamheten som The British Hotel, men senare blev det kort och gott Tod’s Hotel. När maken avled 1834 fortsatte änkan Maria Elisabeth Todd, född Nordström, att driva hotellet i egen regi, därför kändes det viktigt och riktigt att namnge platsen efter både man och hustru, det vill säga Makarna Tods Plats.

Hotellrörelsen upphörde 1865, men fastigheten stannade inom familjen ytterligare ett halvsekel, bland annat drev de ett urmakeri i denna byggnad.

Noterbart är att Fredberg skrev Tod, precis som exempelvis Riksarkivet, men när vi studerar Engelska församlingens ”Index to the Registers” stavas efternamnet Todd.

© Lars O. Carlsson

Nyheter

Visa alla...
29 Nov

Samverkan i innerstaden ger lysande resultat

Centrumorganisationen Innerstaden Göteborg projektleder för sjunde året i rad julbelysningen Inom Vallgraven. Julbelysningen som hänger uppe till och med sista veckan i januari är en stor mysfaktor och glädjespridare under den mörkaste tiden på året för såväl boende, besökare och arbetande i innerstaden.

28 Nov

Det snöar i Brunnsparken på torsdag!

Just nu dekoreras Brunnsparken både högt och lågt. Granris, vinterplanteringar och ljusslingor ska lysa upp vintermörkret och göra det trivsamt för alla som rör sig i området. Julstaden smygstartar i Brunnsparken.

02 Nov

Aktiviteter

Visa alla...
31 Jan

Innerstaden kickar igång 2018

Vi börjar året med en hejdundrande kickoff tillsammans! Vi bjuder på mat, dryck och trevligt sällskap för att sedan lyssna på Jörgen Oom och hans föreläsning – Våga vara bäst!

27 Feb

Content Marketing – storyns makt

Välkomna till utbildningen då du lär dig om Content Marketing, idag en viktig komponent i dagens marknadsföring. Vi lär dig skapa affärsnytta med målgruppsanpassat, regelbundet och engagerande innehåll. Content Marketing används för att stärka varumärket, driva försäljning och bygga lojala relationer.

07 Mar

GDPR – ersätter den svenska personuppgiftslagen (PuL)

Det är mycket prat om GDPR – den nya lagen som medför en hel del förändringar vad gäller behandling av personuppgifter. Företag som bryter mot reglerna riskerar böter på upp till det högsta av 4 % av omsättningen eller 20 miljoner euro. Lagstiftningen som blir allt viktigare behöver alla ha grundläggande kunskap om. Missa inte denna halvdagsutbildning då du lär dig grunderna i lagstiftningen.